new test

Äta för en eller två?

Hur mycket man behöver äta när man är gravid beror helt på vad man vägde innan man blev gravid och hur viktökningen kommer se ut.

Det viktigaste att tänka på är att maten och allt man stoppar i sig ska vara energirikt, men framförallt näringsrikt.
Under den första trimestern har finns det bara ett minimalt ökat energibehov, om ens något. En extra frukt täcker behovet utan att fostret går miste om någonting. Att man under de första tolv veckorna ofta har en ökad hunger beror alltså inte på att fostret kräver det utan att t.ex. matbegär och hormonförändringar sätter in.

Under den andra trimestern ökar behovet något och det kan vara en god idé att dricka ett glas mjölk mer än man brukar och äta lite extra frukt eller en smörgås.

Liksom under den första trimestern får barnet i sig vad det behöver. Om mamman redan innan graviditeten ätit näringsriktigt och energirikt täcker måltiderna både hennes eget och barnets behov.

I övriga fall plockar det växande barnet på sig det som behövs och det blir snarare mamman som kan få energi- och näringsbrist.

Den sista trimestern ökar behövs lite mer energi och näring än tidigare.

Med andra ord behöver du inte äta för två när du väntar barn, ur energi- och näringssynpunkt räcker det att tillsätta lite extra mellanmål, frukter och mjölk.

Det viktigaste att tänka på är att balansera energiintaget och komma ihåg att fett innehåller mer energi än t.ex. kolhydrater och orsakar onödig viktuppgång för mamman om det intas mer än vad energibehovet begär.

Dock är fett viktigt för både mamman och fostret, särskilt fleromättat fett som finns bra fördelat tillsammans med omättat och enkelomättat i t.ex. rapsolja och olivolja.

Även Omega-3 är ett fleromättat fett som är livsviktigt och finns i både fisk, räkor och musslor

Föregående artikel
10 olika tavlor
Nästa artikel
test2